Het bouwen van een professionele WordPress website kan een langdurig en arbeidsintensief proces zijn, en je bent waarschijnlijk erg opgelucht als je website eenmaal klaar is. Maar je moet niet vergeten dat er nog een laatste fase is die de nodige aandacht vergt. En hoewel deze fase in sommige gevallen de nodige hoofdpijn kan veroorzaken, is het wel van essentieel belang dat je hem niet overslaat. Om je te helpen deze laatste fase met succes te voltooien, hebben we een handige checklist voor je opgesteld.
#1. Maak een backup van je website
Eén van de belangrijkste dingen die je moet doen is een backup maken van je website. Mogelijk heb je geen backup nodig, maar het is belangrijk om een recente kopie van je website achter de hand te hebben voor het geval er iets misgaat dat niet zo makkelijk teruggedraaid kan worden.
Het is ook verstandig om een geautomatiseerd backup systeem te hebben, zodat je in de toekomst niet steeds handmatig backups hoeft te maken. Er zijn verschillende backup systemen die je kunt gebruiken. Snapshot Pro is bijvoorbeeld een hele goede. Heb je behoefte aan een complete beheertool voor je WordPress website, dan is een abonnement op iThemes Sync zeker het overwegen waard. Hiermee kun je namelijk niet alleen backups maken, maar ook thema’s en plugins installeren, updaten, deactiveren en verwijderen, gebruikers bewerken, statistieken bekijken en nog veel meer.
#2. Check je SSL en beveiliging
Automattic, het bedrijf achter WordPress, biedt sinds dit jaar gratis HTTPS ondersteuning voor custom WordPress domeinen. Daarbij hebben ze aangegeven in 2017 nog meer in SSL te willen investeren. Zorgen dat je WordPress website van een SSL certificaat is voorzien, is dus zeker geen overbodige luxe. Maar het is ook belangrijk dat je dit SSL certificaat even test voordat je je website live zet. Met behulp van een gratis SSL checker zoals SSLShopper kun je controleren of je certificaat naar behoren werkt. Met alleen een SSL certificaat ben je er echter nog niet.
Een goede host zal zorgen voor een zekere mate van beveiliging, maar je zult, naast het testen van je SSL certificaat, zelf ook aan de slag moeten om je website optimaal te beschermen. Ten eerste moet je altijd zorgen dat je WordPress zelf, evenals alle WordPress thema’s en plugins, altijd up-to-date houdt. Bij 29% van alle gehackte WordPress websites ligt de oorzaak bij een verouderd thema, bij 22% komt het door een kwetsbare plugin.
Mocht je het lastig vinden om alles up-to-date te houden, dan is het WordPress website update pakket een aanrader; hiermee ben je er altijd van verzekerd van de nieuwste updates op je website geïnstalleerd worden. Mochten functies na een update ineens niet meer werken, dat wordt dit kosteloos voor je hersteld. Ook het installeren en activeren van een goede beveiligingsplugin is aan te raden. Defender en Wordfence Security zijn hier goede voorbeelden van.
#3. Controleer je cross-browser compatibiliteit en mobiel-vriendelijkheid
Je hebt je WordPress website waarschijnlijk gebouwd in je favoriete browser. En daarin ziet hij er ongetwijfeld fantastisch uit. Maar je moet ervoor zorgen dat je website ook in andere browsers goed functioneert. Gelukkig zijn er verschillende online tools waarmee je de cross-browser compatibiliteit van je website kunt testen, zoals Browser Sandbox en Browsera.
Vergeet vooral niet om ook de mobiele browsers te testen; ruim 60% van de gebruikers internet voornamelijk vanaf mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Google krijgt rond de 100 miljard zoekopdrachten per maand, en meer dan de helft van al die zoekopdrachten is afkomstig van mobiele apparaten. En dat aantal zal alleen maar toenemen.
Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de mobiel-vriendelijkheid van je website ook zwaar meeweegt in de algoritmes van Google. Als je website niet responsive is, wordt hij door Google ‘bestraft,’ met als gevolg dat je website steeds slechter gaat scoren en je dus steeds minder goed vindbaar wordt. Doe de mobielvriendelijke test van Google om te zien hoe je website ervoor staat.
#4. Test je snelheid
De laadtijd van je website is een zeer belangrijke factor, niet alleen omdat een langzame website een negatieve invloed heeft op je bounce ratio (het percentage bezoekers dat vroegtijdig weg klikt), maar ook omdat een snelle website bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Wist je dat 40% van de mensen een website die er langer dan 3 seconden over doet om te laden, meteen weg klikt? Slechts een halve seconde vertraging leidt al tot een daling in je webverkeer van 20%!
Daarbij is de laadtijd van je website, net als de mobielvriendelijkheid, een belangrijke ranking factor. Test daarom altijd de snelheid van je website met behulp van Google PageSpeed. Met WordPress plugins zoals Hummingbird kun je direct vanuit WordPress eventuele problemen identificeren en oplossen.
Heb je alle punten van de bovenstaande checklist afgewerkt en de puntjes op de i gezet? Dan ben je klaar om je nieuwe WordPress website live te zetten! Uiteraard helpen alle WP Handleiding WordPress experts je ook graag met alle bovenstaande punten. Neem hiervoor contact met ons op via www.wphandleiding.nl.